Meristrategia

Rannikon puolustaja 2/2022 on ilmestynyt tilaajille ja lehti 1/2022 on luettavissa digitaalisena. Ilmestyneen lehden aiheena on meristrategia ja tähän mielenkiintoiseen aiheeseen on löydetty asiantuntevat kirjoittajat seuraavasti:

Huomioita Yhdysvaltojen meristrategiasta, Jussi Jämsén
Britannia uudistaa Merivoimansa, Mika Raunu
Ranskan meristrategiasta – globaalien intressien turvaaminen, Anssi Munkki
Saksan meristrategian tulevaisuuden näkymät, Misa Kangaste
Kiinan meristrategia – kopioitu Suomelta?, Arvi Tavaila
Joint Forces Command Norfolk, Veli-Petteri Valkamo

Alla Mikko Laakkosen pääkirjoitus

Arvoisat lukijat,

Sota ja sotatoimet ovat palanneet perusteellisesti eurooppalaisten yhteiskuntien tietoisuuteen vuonna 2022, vaikka eivät sodat ja sotilaalliset kriisit maailmasta mihinkään olleet kadonneetkaan. Kirjoittaessani edellistä lehden pääkirjoitusta tammikuussa totesin, että yleinen turvallisuus Euroopassa on koetuksella. Nyt huhtikuun loppupuolella näemme Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa ja koemme murrosta, joka johtaa aikanaan pysyvämpiin muutoksiin eurooppalaisessa turvallisuusjärjestelmässä. Tällaisena aikana lehtemme teema, meristrategia, on varsin ajankohtainen. Olemme saaneet luettavaksi jälleen kerran hienoja ja erilaisia artikkeleita parhaimmat kiitokset kaikille asiantunteville kirjoittajille.

Yhdysvaltojen meristrategiaa käsittelevässä artikkelissa ilmenee meristrategian tarve kehittyä ja pysyä ajantasaisena, jotta maan taloudelliset intressit voidaan jatkuvasti turvata. Huomionarvoista on se, että kumppanuudet ovat Yhdysvalloille edelleen tärkeitä. Samoin Iso-Britannian, Ranskan ja Saksan meristrategioissa kumppanuudet näyttäytyvät tärkeinä. Näiden maiden merellistä toimintaa esitteleviä kirjoituksia lukiessa jää miettimään: millaisia tarkasteluita Ukrainan sota aiheuttaa eurooppalaisten maiden merellisiin strategioihin? Taloudelliset intressit liittyvät merelliseen toimintaan tietenkin myös Kiinassa. Siellä suorituskykyyn tehtävien investointien määrä osoittaa sen, että ei ole todellista meristrategiaa ilman kykyä sen toteuttamiseen.

Naton uusinta operatiivista johtoporrasta, Joint Forces Command Norfolk, esitellään tiiviissä artikkelissa. Esikunnan tehtävät liittyvät Pohjois-Amerikan ja Euroopan välisten strategisten meriliikenneyhteyksien turvaamiseen. Venäläisen merisodankäynnin kehitystä ja sen merkitystä Itämeren alueelle käsitellään artikkelissa, joka johdattaa meitä pohtimaan miten uhkiin tulisi vastata. Vaikka rahaakin tarvitaan, niin operaatiotaidollinen ajattelu on edelleen tarpeellista, jotta strategiat kytkeytyvät taktiseen toimintaan. Itämeren aluetta saamme tarkastella myös Ruotsin näkökulmasta, kun perehdymme artikkeliin naapurimaamme Rannikkovartioston toiminnasta ja tehtävistä. Meristrategia-teeman rinnalle on luettavana katsaus Mustanmeren alueen merisotatoimiin, joissa on ilmeisiä liityntöjä strategisen tason päämääriin ja vaikutuksiin.

Toivotan turvallista kesää ja hyviä lukukokemuksia lehtemme parissa.

Mikko Laakkonen, Päätoimittaja

  • Taken: 8 kesäkuun, 2022

Tekijä: Auvo V

Rannikkoupseeriyhdistyksen puheenjohtaja vuodesta 2016

css.php